Mi az a kalcium, és miért fontos megfelelő szintjének fenntartása?
A kalcium az emberi testben a legbőségesebben megtalálható, létfontosságú ásványi anyag. Elengedhetetlen az erős csontok és fogak számára, illetve szükséges az izomműködéshez, az idegi jelátvitelhez és az optimális véralvadáshoz is. A kalcium megfelelő szintje csökkentheti a csontritkulás, illetve más csontokat érintő rendellenességek kialakulásának kockázatát is.
A rendellenesen alacsony kalciumszint tünetei és egészségügyi kockázatai
A nem megfelelő kalciumbevitel, vagy a kalcium felszívódásának rendellenességei hipokalcémiához vezethetnek. Ezt az állapotot főként izomgörcsök, izomrángások, valamint az ujjak zsibbadása és bizsergése jellemzik, ám egyeseknél fáradtság, étvágytalanság, és szívritmuszavarok formájában is megmutatkozhat. A kalciumhiány hosszú távon a csontritkulás, a csonttörések, a fogászati problémák, illetve súlyos esetekben a kognitív károsodás megnövekedett kockázatával jár.
Mik a kalcium legkiválóbb természetes forrásai?
A tejtermékek, mint például a tej, a sajt és a joghurt ismertek magas kalciumtartalmukról. Más gazdag forrásai közé tartozik a kelkáposzta, a brokkoli és a pak choi is. Ezeken túl a mandula, a moringa, a tofu és a dúsított növényi tejek szintén kiváló kalciumforrások.
Milyen étrendi tényezők gátolják a kalcium felszívódását?
Bizonyos étrendi tényezők akadályozhatják a kalcium felszívódását. A szervezetben rendellenesen magas nátrium- és koffeinszint például növelheti a kalcium kiválasztását a vizeletben. Az oxalátok (melyek a spenótban és a rebarbarában is megtalálhatók) és a fitátok (melyek főként a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben vannak jelen) kötődhetnek a kalciumhoz, így nehezebbé téve a szervezet számára annak hasznosítását. A kalcium egészséges szintjének biztosítása érdekében fontos a kiegyensúlyozott, teljes értékű ételeken alapuló étrend, és a kalciumot gazdagon biztosító ételek, illetve igény esetén étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása.
Mely tápanyagok segítik a kalcium felszívódását?
D-vitamin
A D-vitamin rendkívül hatékonyan segíti elő a kalcium felszívódását. Legkönnyebben a napfényen való tartózkodás által, illetve a lazac és más zsíros halak, valamint dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők fogyasztásával gondoskodhatunk megfelelő szintjéről.
Ajánlott termék: Mannavita Manna-D
Magnézium
A magnézium, amely a diófélékben, a magvakban, a teljes kiőrlésű gabonákban és a sötétzöld levélzöldségekben is bőségesen megtalálható, segít a szervezetnek a D-vitamin aktív formává való átalakításában és hasznosításában, ezáltal elősegítve a kalcium felszívódását.
K-vitamin
A K-vitamin, különösen a K2-vitamin, amelynek szintjét hatékonyan emelhetjük például sajt, zöld levelesek, és keresztesvirágúak fogyasztásával, szintén kiemelkedően fontos a csontok egészsége szempontjából, és a D-vitaminnal egyidejűleg alkalmazva különösen hatékony.
Ajánlott termék: Gal K2+D3 Komplex
A megfelelő kalciumszint fenntartása elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében. Ezt javasolt a változatos, kiegyensúlyozott, kalciumban és az annak hasznosulását elősegítő tápanyagokban gazdag étrenddel elősegíteni. Ne feledjük, hogy a változatos étrend nem csak a megfelelő kalciumbevitelt biztosítja, hanem az optimális felszívódáshoz szükséges egyéb tápanyagokat is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/supplements/calcium/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK430912/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK549792/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK557683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK482128/
Fotó: Adonyi Gábor