1. Erősíti az immunrendszert
A goji bogyó több, mint 200 biológiailag aktív összetevőt – köztük vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és antioxidánsokat – tartalmaz, az egyik legjobb természetes bio multivitamin, ezért rendszeres fogyasztása erősíti és ellenállóbbá teszi az immunrendszert.
2. Támogatja a fogyást
A goji bogyó kellemes íze, illetve magas rosttartalma értékes kiegészítője az egészséges táplálkozásnak. Étvágycsökkentő hatása van, ezért segít megelőzni a falási rohamokat. Bármikor fogyasztható, mert alacsony kalóriatartalmú, így könnyedén beilleszthető a fogyókúrába két étkezés között.
3. Gazdag antioxidánsokban
A goji bogyó rendkívül gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok a szabad gyököket semlegesítik, valamint védenek az oxidatív stresszel szemben. A goji bogyó fogyasztása hozzájárulhat a memória javulásához, illetve a gondolkodás gyorsításához. Az Alzheimer-kórban szenvedők számára segítséget nyújthat a tünetek enyhítésében.
4. Hatással van a vércukorszintre
Az édesszájúak számára a goji bogyó igazi csemege. Természetes összetevői révén káros hatások nélkül élvezhetjük az édes ízt.
A goji bogyó csökkentheti a vércukorszintet, enyhítheti az inzulinrezisztenciát, valamint szerepe lehet az inzulintermelő sejtek megfelelő működésének támogatásában. Fontos tudni azonban, hogy rendszeres gyógyszerszedés mellett konzultálni kell a kezelőorvossal a goji bogyó fogyasztásáról, valamint érdemes gyakrabban ellenőrizni a vércukorszintet.
5. Termékenységfokozóként tartják számon
A kínai gyógyászatban több ezer éve használják a goji bogyót, többek között kiváló termékenységfokozóként tartják számon. A goji bogyó megnöveli a spermiumok mennyiségét és mozgékonyságát, így terméketlenség gyanúja esetén is jótékony hatású lehet.
A goji bogyó további jótékony hatásai
Számos vizsgálatot végeztek a goji bogyó hatásaival kapcsolatban. Egy 2008-ban végzett kutatás során két csoportra bontották a résztvevőket, az egyik csoport 14 napon keresztül fogyasztott goji bogyót, a másik pedig nem. Annak a csoportnak a tagjai, akik folyamatosan fogyasztották a goji bogyót olyan pozitív hatásokról számoltak be, mint például nagyobb energiaszint, az alvás minőségének, illetve a koncentrációképességnek a javulása, a fáradtság és a stresszszint csökkenése, valamint az emésztési problémák enyhülése.
Mikor érdemes a goji bogyót választani?
A goji bogyó jó választás, ha természetes multivitamint keresünk. Rengeteg értékes összetevőt tartalmaz, mint például karotinoidokat, poliszacharidokat, aminosavakat, gomba- és baktériumellenes anyagokat, gyulladáscsökkentőket, mikrotápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve antioxidánsokat.
A goji bogyó többféle formában elérhető, legértékesebb a gyümölcslé változata, mert ennek készítése során nem használnak magas hőmérsékletet, ezért az értékes összetevők nem sérülnek.
A goji bogyó levét ajánlott fogyasztani:
- általános egészségi állapot megőrzésének céljából
- daganatos megbetegedések kockázatának csökkentése céljából
- szem erősítésére – látásromlás, illetve túlzott számítógéphasználat esetén is
- bőr védelmének megerősítésére – UV sugárzás okozta károsodások miatti védelem megerősítésére
- légutak és tüdőfunkciók javítására – asztmások és dohányosok számára is jótékony lehet
- szív- és érrendszer egészségének megőrzésére
- koleszterinszint csökkentésére
- B-vitamin pótlására – tartalmazza az összes B-vitamint
- C-vitamin pótlására – olyan C-vitamint tartalmaz, ami az emberi testben jól hasznosul
- vas pótlására – 15-ször több vasat tartalmaz, mint a spenót, ezért nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása
- fokozott stressz esetén - a stressz által okozott káros hatások enyhítésére
A goji bogyó fogyasztása előtt mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal, különösen rendszeres gyógyszerszedés esetén. Terhesség alatt nem ajánlott.
Forrás:
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2008.0004
https://www.healthline.com/health/goji-berry-facts#side-effects